Jovica Nikolić (Rastko Šurdić/Mozzart sport)
Jovica Nikolić (Rastko Šurdić/Mozzart sport)

Rukometni biser iz Kaća: Jovica Nikolić ide stazom slavnih prethodnika

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.10.21. | 16:42

Reprezentativac Srbije i velika snaga Vojvodine za Mozzart sport pričao o ambicijama novosadskog kluba, protivnicima, selektoru Đeroni

Etiketa namenjena najvećim talentima srpskog rukometa već dugo stoji na dresu Jovice Nikolića. Nekoliko sezona unazad se licitira o narednom koraku perspektivnog desnog beka koji je odavno jedan od nosećih stubova Vojvodine, priča se o njegovoj svetloj reprezentativnoj budućnosti i velikim mogućnostima na klupskoj pozornici. Prošle sezone je bio najbolji mladi igrač SEHA lige, poznat je i kao najmlađi rukometaš koji je došao do sto golova u regionalnom takmičenju (sa 18 godina), a sa njegovim kvalitetima je dobro upoznat i selektor Toni Đerona, sa kojim sarađuje na poslednjih nekoliko seniorskih okupljanja.

U novembru će oduvati 20 svećica na torti, a tada će mu sigurno mnogi poželeti da osvoji još jednu titulu i napravi značajan rezultat sa reprezentacijom. Novosađani su već osam puta uzastopno šampioni naše zemlje, a odbranu domaćeg trona su započeli sa četiri pobede. Poslednji meč dobili su protiv Radničkog iz Kragujevca – 33:26, a posebno dominantan bio je upravo Nikolić sa devet golova.

Izabrane vesti

Svake godine su ambicije iste, a to je osvajanje šampionske titule. Otvorili smo odlično sezonu, nemamo nijedan poraz za sada. Što se mene lično tiče, cilj mi je da napredujem igrački što je više moguće. Siguran sam da je Vojvodina i dalje pravo mesto za moj razvoj. Sve što mi je ove godine bilo potrebno od uslova, dobio sam ovde, tako da o ostanku nije bilo ni dileme“, rekao je u razgovoru za Mozzart sport levoruki snažni bombarder Jovica Nikolić.

Vojvodina u grupi A i Partizan u grupi B Arkus lige su za sada jedne ekipe koje imaju sve pobede. Novosađanima je jasno ko će im biti najteže prepreke na putu ka cilju.

Partizan, Pančevo i Metaloplasitika su nam najveći konkurenti kao i svake godine. Dobre su ekipe, pojačali su se za ovu sezonu, igraju u odličnim sastavima. Već smo igrali sa Dinamom i Metaloplasitikom, zabeležili smo pobede, ali smo videli da uopšte neće biti lako. Jasno nam je da ćemo morati dobro da se pomučimo svaki put i da damo stvarno sto odsto. Svi su motivisani da skinu Vojvodinu sa trona. Ali, nama je to dodatni motiv. Mene to samo inspiriše da radim još jače i bolje da bi titula ostala u Novom Sadu“.

Šampion Srbije je imao priliku i da se oproba na evropskoj sceni. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope nisu uspeli da izađu kao pobednici u duelu sa švajcarskim Kadeten Šafhauzenom.

U Evropi nismo imali sreće sa žrebom, kao i svake godine. Dobili smo najjačeg mogućeg protivnika u kvalifikacijama. Na našem terenu smo pokazali određeni kvalitet i da možemo da igramo sa takvim ekipama, nažalost u Švajcarskoj smo odigrali lošu utakmicu i nismo prošli dalje. Ali bilo je to veliko iskustvo za nas koje će nam značiti, posebno u domaćem takmičenju“.

U dresu Vojvodine Nikolić će i ove sezone igrati u SEHA ligi, a početak tog takmičenja je zakazan za sredinu decembra. Pre nego što počnu regionalne bitke, mladi desni bek će imati i reprezentativne akcije.

Za dve nedelje imamo okupljanje, onda u decembru još jedno, pa u januaru Evropsko prvenstvo. Daću sve od sebe i nadam se da ću otići na takmičenje. Mnogo bi mi značilo za razvoj karijere. Osećam koliko napredujem u nacionalnom timu. Selektor Đerona je veliki stručnjak, profesionalac, pravi Španac, analitičar... Sprema se do najsitnijih detalja, posvećen je maksimalno, tako da su svi zadovoljni. U reprezentaciji sam pored vrhunskih igrača koji igraju u top evropskim klubovima, tako da mogu samo da budem bolji“.

Jovica Nikolić (Ratko Šurdić/Mozzart sport)Jovica Nikolić (Ratko Šurdić/Mozzart sport)

Od dolaska španskog stručnjaka na klupu osetio se boljitak u reprezentaciji Srbije. Veliku radost je nacionalni tim doneo naciji sjajnim izdanjima u kvalifikacijama, koja su vratila veru u ovaj sport.

Bitno je i za mlađe, a i za seniore što je krenuo rukomet da se diže. Mnogo su značili ti dobri rezultati i partije na startu kvalifikacija, a ja se nadam da ćemo samo tako nastaviti. I biti u još boljem ritmu kako vreme bude odmicalo. Ovo ne treba da bude jedan bljesak, nego stvarno verujem da će i kroz sve kategorije reprezentacija, a i kroz ligu, rukomet rasti“.

Na Evropskom prvenstvu koje se igra od 13. do 20. januara u Mađarskoj i Slovačkoj, Srbija će u prvoj fazi odmeriti snage sa Francuskom, Hrvatskom i Ukrajinom.

Veoma tešku grupu smo dobili, ali mislim da možemo da se pokažemo već sada. Nema tu loših ekipa, ali mi smo baš dobili jake rivale. To je s jedne strane i dobro, jer ako uspemo da je prođemo, onda je kasnije put sigurno lakši“.

Nikolić će tokom narednih godina pokušati da ostavi značajan trag u reprezentaciji, po uzoru na igrače zbog kojih je krenuo da barata rukometnom loptom. O nekim znalcima iz Kaća je slušao priče, a neke imao priliku da gleda uživo. Dres Jugovića su nosili Arpad Šterbik, Nenad Peruničić, braća Milorad i Marko Krivokapić, Dragan Škrbić, Rajko Prodanović, Dobrivoje Marković...

I naš kapiten Verkić je na tom spisku", dodao je Jovica. "Živeo sam u Kaću, koji je rukometno mesto. Definitivno je rukomet bio najpopularniji sport. Mnoga velika imena su tamo počinjala, a ja sam išao na utakmice, gledao, učio od njih... Počeo sam da treniram sa osam godina. Sećam se da sam na fizičkom dobio flajer, otišao sam da probam i svidelo mi se. Trener je bio oduševljen i rekao je mom ocu da treba da nastavim. Tako je sve počelo".



tagovi

Jovica NikolićRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara